Kako funkcionira?

Efikasnost. Praktičnost. Prostor. Sigurnost.

U suštini se princip rada svake toplinske pumpe svodi na iskorištavanje povoljnijeg temperaturnog nivoa okoline kako bi se uz što manji utrošak električne energije potrebne za rad toplinske energije za grijanje ili hlađenje objekta.


Kao što je u gornjem prikazu vidljivo, proces izrade gotovo iskoristivih bušotina je relativno jednostavan:


  1. Nakon temeljitog izračuna uz pomoć specijalnog softvera se uzimajući u obzir situacije na terenu, odredi količina i smjer bušenja.
  2. Nakon što se bušotina dovrši, uvodi se sonda i uz nju crijevo za cementiranje bušotine.
  3. Zaključno se brzovezivnim cementom visoke toplinske vodljivosti puni bušotina odozdo prema gore, kako bi se osigurala potpuna cementacija bušotine.
  4. Spajanjem sondi na razdjelnik, te nastavno na toplinsku pumpu, je visoko učinkoviti sistem spreman za upotrebu.

Geodrill je poseban po novoj tehnologiji bušenja. Inovativni stroj proizveden od njemačkog poduzeća Tracto-Technik predstavlja potpuno novi pristup geotermalnom bušenju - radijalno bušenje naspram tradiocionalnog vertikalnog bušenja, što nosi puno prednosti:

1. Efikasnost

Prema istraživanju geotehničkog fakulteta u Siegenu, kose su bušotine najmanje 11%, a najviše 114% efektivnije od vertikalnih bušotina. Razlog leži u utjecanju i razmaku pojedinih sondi, te u dubini bušotina (kod kosog bušenja se više iskorištava površinski regenerativni sloj tla). Isto tako, kosim bušenjem ispod objekta se dodatno iskorištava otpadna energija kuće.

2. Praktičnost

Bušotine nastaju iz jednog šahta, te je moguće bušiti 360' u svim smjerovima i pod kutem od 30' do maksimalno 65' nagiba. Time se drastično smanjuje broj šahti, spojnih vodova, te značajno smanjuje potrebnu veličinu zemljišta za bušenje.

Uz sve to postoji i mogućnost naknadnog bušenja u slučaju nadogradnje objekta.

3. Prostor

Za razliku od velikih strojeva za vertikalno bušenje koji nerijetko teže preko 15 tona, ovaj stroj teži svega 2,7 tona, te je širok samo 1,4 metra. Ne dolazi do uništavanja okućnice/okoliša investitora, te nema poteškoća s pristupačnošću objekata ili uskih prolaza.

4. Sigurnost

Bušenjem do apsolutne dubine od 40m mogućnost utjecaja na podzemne vode i okoliš se drastično smanjuje. U Njemačkoj primjerice postoje odredbe koje onemogućavaju bušenje ispod 40-50m, zbog spomenutog rizika u vezi podzemnih voda.